en

Slavonice 2023
Bridžový turnaj družstev 28. 4. – 1. 5. 2023

Památky a tipy na výlety

Město Slavonice

Slavonice

Slavonice jsou unikátní renesanční městečko na pomezí historických území Čech, Moravy a Rakouska, vzdálené přibližně 220km od Prahy a 180km od Vídně.

Vznik města se datuje kolem 12. století. Původně se jednalo o osadu, později o trhovou ves, která patřila pánům z Hradce. Ves se pomalu rozvíjela v opevněné město. Od 13. století také zřejmě vznikal propracovaný systém podzemních chodeb, které je možné dnes navštívit.

Ve 14. století došlo k rozšíření starší osady o prostornější, mírně se svažující, tržiště směrem na západ (nám. Míru) a zároveň o tržiště směrem na východ v podobě rozšířené ulice (Horní nám.). Obě náměstí vytvořila středověká zástavba měšťanských domů postavených na dlouhých parcelách s úzkými dvory, jejichž zadní část zaplňovaly stodoly a hospodářská příslušenství.

Slavonice

Mezi těmito náměstími stojí kostel Nanebevzetí Panny Marie s dominující městskou věží, ze které je nádherný výhled na město i okolí.

Vrcholné období rozkvětu Slavonic patří do období renesance, která zde dospěla k typickým ukázkám tzv. české renesance, jejíž slohová forma v architektuře měšťanských domů je dána především použitím bohaté dekorace fasád: sgrafit, nástěnných maleb, plastických článků, štítů i atik.

Město bylo 31. 8. 1961 prohlášeno městskou památkovou rezervací a postupně dochází k jeho obnově. Od konce 50. let byly odkryty a restaurovány jednotlivé interiéry i fasády domů, které nejsou jen malebnou kulisou, ale živým dokladem výtvarného citu našich předků. Dlouhou dobu ale bylo město součástí uzavřeného hraničního pásma a jeho rozvoj byl omezen.

V současnosti je město centrem turistického ruchu, na západ od něj leží lesy a rybníky protkaná krajina České Kanady s hradem Landštejnem, na východ jižní Morava a Podyjí. Ze Slavonic vede množství cyklotras a turistických cest a dokonce i hipostezek.

Zámek Dačice a město Dačice

Původní renesanční zámek Krajířů z Krajku získal dnešní empírový vzhled při přestavbě hlavního zámeckého průčelí, kterou navrhl roku 1816 vídeňský architekt Riedl. V 60. letech 19. století pak dokončil Friedrich Flor vnější vzhled zámku úpravou zahradního průčelí.

Prohlídková trasa představuje návštěvníkům především poslední držitele zámku, Salmy a Dalbergy. V zámku je umístěna část sbírek významného přírodovědce Bedřicha Dalberga, v prvním patře zámku jsou reprezentační pokoje včetně mimořádné patrové secesní knihovny, v níž je uloženo na 17 tisíc svazků. Součástí zámku je rozsáhlý anglický přírodní park s rybníkem Močidlem.

Město Dačice patří mezi nejstarší a nejhezčí moravské město, leží na návrší nad pravým břehem Moravské Dyje Pro velké bohatství historických staveb a jen málo narušený středověký půdorys byly vyhlášeny za památkovou zónu. Původní gotická zástavba byla v období renesance přestavěna Krajíři z Krajku. Kromě dominantní věže kostela sv. Vavřince se město může pochlubit také dvěma zámky z období renesance. Jeden z nich byl později přestavěn v empírovém stylu. V Dačicích byl vyroben roku 1843 první kostkový cukr na světě. Tuto událost připomíná památník na druhém náměstí.

Do Dačice je výborné vlakové spojení a cesta zpět pěšky podél Dyje stojí za výlet.

Telč

Telč

Renesanční město pod ochranou UNESCO, které určitě stojí za to navštívit. Zámek a náměstí inspirované italskou renesancí, sgrafita měšťanských domů i městské opevnění, to je jen málo z toho, co by Vám určitě při návštěvě tohoto regionu nemělo uniknout.

Vzdálenost od Slavonic je asi 30km, existuje přímé vlakové spojení.

Hrad Landštejn

Landštejn Castle

Jedna z nejzachovalejších ukázek středověkého fortifikačního systému. Nejstarší románská část hradu s palácem vestavěným mezi dvě obranné věže je v Čechách ojedinělá. Pozdější dostavba gotického opevnění s obytnou věží, donjonem, rozšířila hrad o další nádvoří.

Opěrný bod moravských Přemyslovců na neklidné zemské stezce do Vitorazska vznikl na počátku 13. století. Záhy jej získali Vítkovci, píšící se podle hradu jako páni z Landštejna. Nejstarší románskou část hradu s palácem vloženým mezi dvě obranné věže rozšířili dostavbou gotického opevnění s obytnou věží. Od roku 1381 drželi Landštejn Krajířové, kteří za téměř dvě stě let panování podstatně zesílili opevnění a vybudovali kolem pětiúhelného nádvoří výstavné renesanční paláce. Roku 1771 zapálil blesk jednu z věží a hrad vyhořel.

Golfové hřiště Nová Bystřice a Mnich

Obě hřiště jsou vzdálena od Slavonic pouhých 27 km.