Chaosbridge
Slavonice

O pohár města Slavonic 2012
Bridžový turnaj družstev 28. 4. – 1. 5. 2012

Památky a tipy na výlety

Město Slavonice

Slavonice

Slavonice jsou unikátní renesanční městečko na pomezí historických území Čech, Moravy a Rakouska, vzdálené přibližně 220km od Prahy a 180km od Vídně.

Vznik města se datuje kolem 12. století. Původně se jednalo o osadu, později o trhovou ves, která patřila pánům z Hradce. Ves se pomalu rozvíjela v opevněné město. Od 13. století také zřejmě vznikal propracovaný systém podzemních chodeb, které je možné dnes navštívit.

Ve 14. století došlo k rozšíření starší osady o prostornější, mírně se svažující, tržiště směrem na západ (nám. Míru) a zároveň o tržiště směrem na východ v podobě rozšířené ulice (Horní nám.). Obě náměstí vytvořila středověká zástavba měšťanských domů postavených na dlouhých parcelách s úzkými dvory, jejichž zadní část zaplňovaly stodoly a hospodářská příslušenství.

Slavonice

Mezi těmito náměstími stojí kostel Nanebevzetí Panny Marie s dominující městskou věží, ze které je nádherný výhled na město i okolí.

V současnosti je město centrem turistického ruchu, na západ od něj leží lesy a rybníky protkaná krajina České Kanady s hradem Landštejnem, na východ jižní Morava a Podyjí.

V posledních letech se město proslavilo výrobou originální Mařížské keramiky. Namalujte si i Vy vlastní hrneček!

Telč

Telč

Renesanční město pod ochranou UNESCO, které určitě stojí za to navštívit. Zámek a náměstí inspirované italskou renesancí, sgrafita měšťanských domů i městské opevnění, to je jen málo z toho, co by Vám určitě při návštěvě tohoto regionu nemělo uniknout.

Vzdálenost od Slavonic je asi 30km, existuje přímé vlakové spojení.

Hrad Landštejn

Landštejn Castle

Velmi zachovalá zřícenina hradu vybudovaného ve 13. století na pokyn krále Přemysla Otakara II. k ochraně státních hranic. Hrad je obklopen hlubokými lesy České Kanady s množstvím rybníků, které přímo vybízejí k procházce. Blízko hradu se nachází hned několik restaurací s rybími specialitami.

Jemnice

Jemnice Castle

Renesanční zámek se zámeckým parkem, městské hradby a kostelíky stojí za pozornost těch, kteří rádi cestují za architektonickými skvosty naší země.

Česká Kanada

Czech Canada

Přírodní park s hlubokými lesy posetý rybníky skýtající civilizací téměř nenarušenou krajinu k odpočinku těla i duše. Nenáročný terén umožní cyklistiku i méně zdatným, procházky jsou alternativou pro každého.

Keramická dílna v Maříži

Maříž

Keramická dílna v Maříži se proslavila v posledních letech originální keramikou i akcí „namaluj si svůj hrneček,“ která umožňuje laikům vyzkoušet si keramické řemeslo.